Během pražení se součástí kávových zrn stávají i látky, které jsou pro lidský organismus škodlivé. Zelená káva však pražena není, tudíž tyto škodlivé látky neobsahuje. Zelená káva však obsahuje látku, která společně s kofeinem napomáhá k pomalému vstřebávání cukrů v těle. Tato prospěšná látka se však při běžném pražení v kávových zrnkách zničí. Zelená káva díky absenci pražení zůstává opravdu kávou zelenou. Chutí je potom na rozdíl od klasické pražené kávy kyselejší a není hořká. Také nemá tak silné aroma, jako káva, která prošla pražením.

Zelená káva, která není pražena, obsahuje vysoké procento kyseliny chlorogenové a polymerických fenolů. Tyto látky se řadí mezi silné antioxidanty a napomáhají lidskému organismu v detoxikaci.

Dále zelená káva obsahuje:
· vitamíny E, C
· železo
· vápník
· selenu

Zelená káva má také výrazný vliv na dobrou kvalitu vlasů a nehtů. Zelená káva mimo jiné obsahuje také:
· kyselinu linolovou
· mastné kyseliny
· stearin
· tokoferoly
· vosk
Svými vlastnostmi zelená káva:
· upravuje chuť k jídlu
· zlepšuje trávení
· napomáhá odstraňování toxinů z těla
· navozuje dobrý pocit a náladu
· zvyšuje nízký tlak
· normalizuje cévní tlak mozku
· podporuje koncentraci a paměť
Zelená káva se též radí pít přizvýšené vzrušivosti, arytmii, žaludečních vředech a hypertonii.

Káva také napomáhá při nachlazeních a chřipkách, bolestech hrdla a teplotách, protože působí dezinfekčně. Je však třeba mít na paměti, že obsahuje vyšší obsah kofeinu, než běžná pražená káva.

Zelená káva se popíjí stejně jako káva pražená, v jejich přípravě je však několik rozdílů.
1. Zelenou kávu sléváme vždy horkou, ne vařící vodou. Vařící voda nebo pára totiž zničí blahodárné vlastnosti zelené kávy, jak už chuťové tak i léčebné.
2. Zelenou kávu se též doporučuje drtit v hmoždíři, neboť zelená kávová zrnka nejsou pro elektrický mlýnek vhodná a mohou zařízení poškodit.

5/5 - (2 votes)